We kregen de kans om ons 5 dagen onder te dompelen in de wereld van ‘Emotions and Mind’ in het prachtige Sevilla. Dit in het gezelschap van collega’s uit Duitsland, Roemenië en Italië.
Wij vormen samen de personeelsdienst van onze school en vertaalden de aangebrachte inhouden dan ook vooral naar het niveau van personeel. Kern van de inhoud: leraren zijn niet alleen aan zichzelf, maar ook aan hun leerlingen verplicht in te zetten op persoonlijke groei, op zelfbewustzijn.
Lesgeven is geen 9 to 5 job. Het is belangrijk dat je kan connecteren èn kan deconnecteren. Leraren zijn als spiegels voor de leerlingen, ze spiegelen zich aan ons. Als wij als leraren niet kunnen omgaan met stress, leren we hen dat dat ‘niet zo belangrijk’ is.
Is deconnecteren egoïstisch? Helemaal niet. Je leeft je leerlingen voor wat vandaag de dag zo belangrijk is: je hoeft niet voortdurend ‘verbonden’ te zijn. Je leert hen vrijheid. Neen kunnen zeggen aan de druk van de maatschappij, is revolutionair. Sterk zijn. Dicht bij jezelf blijven. Dit aan leerlingen leren is hoe wij mee de wereld kunnen veranderen. Deconnecteren betekent niet afblokken, muren bouwen, dwars liggen. Wij zijn volwassenen en nemen onze verantwoordelijkheid op. Maar kinderen en jongeren moeten eerst andere dingen leren voor ze verantwoordelijkheid leren. Mensen die geen verantwoordelijkheid nemen, hebben een paar stappen overgeslaan.
‘You will never let a Peter Pan grow without learning him to look inside’.
Wat een goede leraar maakt is niet enkel de opleiding, het is het vermogen om te verbinden. Verbinden met je leerlingen, maar ook met jezelf. We moeten leren naar binnen kijken en onze leerlingen hebben iemand nodig om hen op deze reis te begeleiden. Gevoelens zijn wat ons hetzelfde maakt, ongeacht onze achtergrond. Gevoelens vormen de brug tussen ons verstand en de wereld. We moeten ze herkennen, benoemen, ermee omgaan. Negatieve gevoelens willen ons iets vertellen. Als we niet luisteren, zal ons lichaam ons verplichten te luisteren.
Je kan niet geven wat je niet hebt. Je kan niet vragen wat je niet geeft. Uit een lege kan kan je niet schenken. Leraren zijn niet alleen aan zichzelf, maar ook aan hun leerlingen verplicht in te zetten op persoonlijke groei, op zelfbewustzijn.
Enkele topics die uitgebreid aan bod kwamen:
- Het belang van een veilige plek
- Zelfbewustijn
- Zelfcontrole
- Zelfmanagement in relatie tot zelfzorg
- Het gevoelswiel: primaire, secundaire en tertiaire gevoelens herkennen en kunnen benoemen
- Het keuzewiel: strategieën om om te gaan met negatieve gevoelens
- Positieve discipline
- Meervoudige intelligentie
Het was een zeer boeiende week met inhouden waar we mee aan de slag kunnen. En Sevilla is betoverend mooi!
Comments