top of page
  • Foto van schrijverErasmus+ traveller

Erasmus Teacher Academy: Introduction to the Finnish Education Model


Dag 1: Introductie Finland en Helsinki + presentatie's van de deelnemende leerkrachten


Vanaf onze aankomst werd ons al snel één ding duidelijk, Fika zit in de kleinste dingen. Zoals op onze sokken op opleiding zitten. Naast ons leslokaal is een gezellige zithoek met aansluitend een keukentje waarvan we vrijblijvend gebruik mogen maken.


Vandaag leerde we onze groep kennen door naar de verschillende presentaties te luisteren. Hierin werden als snel gelijkenissen en de verschillen duidelijk, waardoor er veel stof tot gesprekken gecreëerd werd.

Ook wij kregen de kans om onze school en de liefde voor ons vak voor te stellen.


Na de middag volgden we een culturele stadswandeling met oude en nieuwe troeven van de stad.


Dag 2: Wij genoten van de zon en leerden bij over Schoolsysteem in Finland


In de voormiddag bracht Britt een bezoek aan het oude stadje 'Porvoo' waar ze genoot van historisch Finland met de kleurrijke huisjes en de natuur. Evelien ontdekte de Russische en Zweedse invloeden in de stad.




Learning not for school - but for (my) life)

Wat maakt het Fins schoolsysteem zo populair?


Zijn het de vele pauzes buiten? Om de 45 minuten een kwartier pauze.

De populariteit die leeft in de gemeenschap over leerkrachten? Je moet slagen en gekozen worden door de universiteit om jouw opleiding te mogen volgen. De vele diensten die betrokken zijn in het onderwijssysteem? Verplegend personeel, psychologen, sociaal werkers...

Het schoolsysteem zelf? No dead-ends in the education system.


Na vandaag bleven we nog met veel vragen achter, die de komende dagen beantwoord worden.


DAG 3: Positieve pedagogiek en een studieuitstap naar de biliotheek 'Oodi'


Tijdens het onderdeel positieve pedagogiek merken we dat hier sterk wordt ingezet op de sterktes en talenten van de leerling. Sterktes die op het eerste zicht niets met leren te maken hebben kunnen toch een verrijking zijn voor het leerpad van leerlingen. We leerden manieren over hoe we leerlingen deze talenten kunnen laten herkennen en visueel tonen.

Als leerkracht kan je hier op inzetten door kansen te creëren waarin de leerling een succes ervaart en daardoor ook gemotiveerd blijft voor zijn leerproces.





'Every space is a learning space'

Tijdens onze studie uitstap mochten we de wondermooie bibliotheek 'Oodi' bezichtigen. Dit gebouw is een ode aan hun 100 jarige onafhankelijk bestaan. Hiermee geven ze een geschenk aan iedereen van dit land. Met dit gebouw willen ze de manier van leren in Finland symboliseren. Dit is een leerplaats voor jong en oud, iedereen is er welkom. Oodi is niet zomaar een bibliotheek. Buiten boeken kan je hier instrumenten ontlenen, gebruik maken van een opnamestudio, vergaderruimte, 3Dprinten, een uitgeruste keuken, snoezelruimtes, ... We zouden er makkelijk een hele dag kunnen besteden!


DAG 4: Phenomenon based and collaborative learning


Vertrekken vanuit de leefwereld van leerlingen is iets wat we dagelijks proberen tijdens onze lessen. Maar hoe zorgen we ervoor dat het een project wordt dat ook echt van de leerlingen zelf komt? Dat stond centraal tijdens deze studiedag.


Om dit zelf te ervaren werden we aan het werk gezet. We kregen eerst de opdracht om ons droomeiland te bouwen in een groep. Met deze opdracht worden al vele vaardigheden gecombineerd. Daarna kreeg elke groep zijn eigen 'ramp' voor het eiland toegewezen. In fase 2 ging de groep aan de slag om het probleem op te lossen en hun eiland te verbouwen om de ramp te vermijden.





Ons eiland was nog maar de inleiding. Na de theoretische uitleg van het Phenomenon based model, gingen we zelf aan de slag om hier een les rond uit te werken. Deze werd de dag erop gepresenteerd. Dit gaf de groep de kans om bedenkingen, toevoegingen en ideeën te delen.


DAG 5: De ervaring van technologie in Finland, een buitenactiviteit + afronden van de cursus


In Finland zetten ze zo veel mogelijk in op digitaal leren. Buiten de ICT-vaardigheden, draagt het bij tot hun inclusie verhaal, als hulpmiddel voor de leerkrachten...

Om dit simpelweg aan te tonen, speelden we een 'treasurehunt' via een app, met verschillende opdrachten in de stad. Hier wordt niet enkel ingezet op het digitaal gedeelte, maar ook op het buitenzijn. Lesgeven in de openlucht wordt hier bij zo veel mogelijk weersomstandigheden nagestreefd.


Nadat we de week hebben samengevat en onze laatste vragen hebben gesteld, was het tijd voor de uitreiking van ons certificaat en namen we afscheid van de groep.


Kiitos Suomi!

Britt & Evelien

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page