top of page
  • Foto van schrijverErasmus+ traveller

Gamification en game - based learning in Bologna

Dag 1:

Onze eerste dag in Bologna startte met een kennismaking met onze internationale klasgenoten en mentor van de week. Sarah en vier Roemeense leerkrachten zullen onze deze week vergezellen in onze zoektocht naar leuke games om in de klas te gebruiken.

We begonnen met enkele oefeningen om het ijs te breken en elkaar beter te leren kennen. Zo kwamen we er achter dat een schooldag in Roemenië er heel anders uitziet dan een schooldag bij ons.


Daarnaast hebben we onze creatieve kant al mogen bovenhalen, waarbij we onszelf niet alleen beschreven via een bijvoeglijk naamwoord dat met dezelfde letter als onze naam begon (read Spontaneous Stien en Joyful Jolien). Vervolgens creëerden we onze avatar voor deze opleiding, deze gaven we ook een naam. Meet: Spooky/Harold en Suzy!


Hierna begon het echte werk. We bekeken in groter detail de voordelen van game-based learning en gamification. Hierbij kwamen de nodige kwaliteiten van een leerkracht in de 21ste eeuw sterk naar voren met de nadruk op empathie en innovatie. Op dit laatste gaan we verder in gedurende onze week in Bologna.


Eindigen deden we onze eerste dag met alvast een leuke werkvorm, namelijk de ‘matching crosswords’. Hierbij verdeelde we ons in twee teams waarbij elk team een half ingevuld kruiswoordraadsel kreeg. Het doel was zelf goede clues te bedenken voor de woorden die bij jouw waren ingevuld en vervolgens de ontbrekende woorden te raden met behulp van het andere team. Stien haalde hierbij een eerste overwinning binnen met haar team.

Stien: 1 – Jolien: 0






Dag 2:

Vandaag stond level 2 op het programma, waarbij we de


focus legden op het Octalysis model voor gamification en game-based learning. Dit model bestaat uit 8 pijlers die de motivatie van leerling beïnvloeden. We leerden wat deze inhielden en hoe deze voorkwamen in verschillende soorten games.


Daarnaast mochten we ook even onze eigen expertise tonen met spelletjes zoals whitebox, construct the headline, etc. Waarna we bekeken welke elementen van het Octalysis model hierin voorkwamen.


Vervolgens leerde we nog heel wat nieuwe varianten van reeds gekende games kennen, zoals de morning bingo en battleship. Met dit laatste spelletje wist Jolien haar achterstand op Stien weg te werken, waardoor we opnieuw op een gelijke stand komen.


Stien: 1 – Jolien: 1





Dag 3:

Dag 3 was slechts een kort dagje. Zo hadden we maar les tot 11u30, aangezien er vanaf de middag een culture uitstap naar Firenze op de planning stond. We gebruikten onze korte tijd echter wel nuttig en testte nog verschillende nieuwe spelletjes uit. Zo maakten voor het eerst kennis met enkel digitale applicaties zoals Baamboozle en Quizlet live. Bij deze laatste zaten we uitzonderlijk samen in een team, waardoor we eens niet tegen elkaar, maar samen streden voor de overwinning. Deze konden we dan ook uiteindelijk binnenhalen. Hierdoor krijgen we beiden een puntje extra op het scorebord.


Stien: 2 – Jolien: 2




Dag 4:

De dag waar we al een hele opleiding naar uitkeken, was eindelijk aangebroken. Eindelijk gingen we het over ons begeerde onderwerp hebben, namelijk: escape rooms (digitaal en in het echt).


Toen we ons lokaal binnenwandelden lag er ons een briefje op te wachten met enkele enveloppes rond, maar er was geen Sara (onze begeleider) te bespeuren. Al snel werd het ons duidelijk dat we haar moesten zoeken aan de hand van de clues. We sloegen er gelukkig snel in om haar te vinden, waardoor we echt aan de slag konden gaan. Onze eerste echte escape room van de dag hadden we al achter de rug!


Vervolgens bekeken we in detail enkele basisprincipes van een goede escaperoom, waarna we overschakelden naar digitale escaperooms. Ook hier mochten we deze eerste zelf uittestten en zo onze beste kennis van Bologna boven halen. Jolien sloeg er in als eerste de escape room te voltooien en ging dan ook met het punt van vandaag lopen.


Daarna gingen we over tot het zelf uitbouwen van een digitale escape room. Dit deden we aan de hand van verschillende programma’s zoals Google forms, Google slides, Google Site, Genially en Thinklink. Het was een zeer intensieve, maar interessante sessie en we kunnen dan ook niet wachten om hier zelf mee aan de slag te gaan.


Stien: 2 – Jolien: 3




Dag 5:

Vandaag stond in teken van escape rooms en scavenger hunts. We startte onze dag met een scavenger hunt in Bologna, twee teams die om ter eerste alle opdrachten moesten volbrengen. Opnieuw werd onze kennis over Bologna op de proef gesteld. Hierbij zaten wij opnieuw in hetzelfde team. Toch hebben we onze score laten bepalen door het aantal opdrachten die ieder heeft volbracht. Hierdoor krijgt Stien een extra puntje en komen we op een gelijke stand, wat voor een mooie eindstand zorgt.


Nadat we Bologna hebben verkend via deze scavenger hunt, gingen we terug naar de campus om de technieken hier achter te bekijken. Zo hebben we de app ‘Actionbound’ verder ontleed, waarna we tot de conclusie kwamen dat dit een eenvoudige manier is om aan game-based learning te doen. De app/website is erg gebruiksvriendelijke en het maken van deze scavenger hunt vraagt niet veel expertise. Hierna hebben we nog een tool bekeken, ‘thinglink’. Deze online tool kan ook gebruikt worden om een escape room te maken.


Vervolgens kregen we de mogelijkheid om aan onze eigen projecten te werken. Wij zijn dan ook meteen gestart met het ontwikkelijken van een escape room voor de taaldagen. Hierbij maakte we gebruik van de ‘backwards design’ tijdens het ontwerp.


Tenslotte hebben we met de andere deelnemers genoten van een traditioneel Italiaans diner, waarmee we onze dag mooi konden afsluiten. Morgen is de laatste dag van onze opleiding, waarbij we een aantal afsluitende activiteiten gaan doen en elkaar vaarwel zullen zwaaien.

Stien: 3 - Jolien: 3



10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page