top of page
  • Foto van schrijverErasmus+ traveller

Jobshadowing Berlin 12 - 16 December

Bijgewerkt op: 19 dec. 2022


Dag 1 Maandag 12 december


De dag gestart met het weerzien van Sven Treskach en de kennismaking met Henner Behre. Bij deze twee heren zullen we deze week in het kielzog lopen. Na het in orde maken van de officiële documenten zijn we de les gaan volgen bij Henner Behre. De opdracht bestaat eruit een stoel te ontwerpen, uit te tekenen, een kostenraming te maken en uiteindelijk de stoel op de CNC te vervaardigen. De leerlingen starten na de verduidelijking met het schetsen van een eigen idee. Na een twintigtal minuten stellen ze die ideeën voor aan de rest van de klas. Na elke individuele voorstelling mag elke leerling vier streepjes zetten om te kiezen welke schets ze het beste vinden. De drie projecten met het meeste streepjes worden in drie groepen verder uitgewerkt. Allereerst gaan ze verder nadenken over de verbindingen, de constructie en de schetsen verder uitwerken. Eens dat onderdeel klaar is, werken ze per groep aan het digitaliseren van de schets naar een correcte ontwerptekening. Als tekenprogramma gebruiken de leerlingen het CAD- programma Pytha. Tijdens het tekenen van de leerlingen krijgen wij verdere uitleg over het programma, de functies daarvan en het omzetten van de tekening naar het CNC-programma Woodwize.













Dag 2 Dinsdag 13 december


Vandaag volgen we terug de les bij Henner Behre. De leerlingen werken verder aan de tekeningen van hun ontwerp om dit daarna in te voegen in een CAD - CAM programma voor de simulatie op de CNC. Ondertussen kregen wij een eerste initiatie van het tekenprogramma met een eigen opdracht. Net voor de middag was de eerste groep klaar met hun programmatie en kunnen ze het ontwerp op de CNC realiseren. Wij volgen de initiatie mee aan de CNC.


Na de middag bezoeken we het bedrijf MKT. Na een boeiende uitleg over de optimalisatie die ze toepassen tijdens het calculatieproces krijgen we nog een rondleiding doorheen de werkplaats. We staan ervan versteld hoe innovatief dit bedrijf op alle vlakken is. Zowel tijdens planning als uitvoering zijn ze voortrekker en medeontwikkelaar van de nieuwste technologie binnen interieur en schrijnwerkerij.








Dag 3 Woensdag 14 december


We bepreken samen met Sven de pedagogische werking van de school. Opvallend is dat ze een enorm nauwe samenwerking hebben met de gilde van houtbewerking in Duitsland. Zij bepalen wat de school aan inhoudelijke inbreng kan en vooral mag leveren. Het grote verschil met onze werking is dat de school zich vooral richt op het theoretische luik van houtbewerking. De bedrijven richten zich op het aanleren van de praktische houtbewerking. De hele opleiding is dan ook hard gericht op een nauwe samenwerking met bedrijven. De studenten volgen drie weken een soort stage in een bedrijf en één week op school. De student kiest het bedrijf zelf. Daarna zal de student contact opnemen met de school om het theoretische gedeelte op te nemen. De student werkt drie jaar in hetzelfde bedrijf gecombineerd met de school. Alle studenten komen daardoor samen in een klas op niveau en niet op leeftijd. De leeftijd van de studenten in de klas die wij volgen gaat van 17 tot 35 jaar. Studenten krijgen na de opleiding hetzelfde diploma. Ongeacht of ze drie jaar in een interieur bedrijf of bijvoorbeeld een ramen fabrikant hebben gewerkt. Dit diploma noemen ze de “geselle” of leerjongen. In de school zijn op deze manier een 200-tal leerlingen aan de slag. Er lopen een 15-tal leerkrachten rond om ze te begeleiden met alles wat met houtbewerking te maken heeft.




Dag 4 Donderdag 15 december ’22


Vandaag bezoeken we een gigantische ramenfabrikant in Berlijn, Hans Timm Fensterbau. We krijgen eerst een uitgebreide uitleg van de kleinzoon en opvolger van het bedrijf. Hij licht het moderniseringsproces toe en de toekomstvisie van het bedrijf. Het bedrijf heeft verschillende grote afdelingen in de ramen productie waaronder: hout, pvc, aluminium, staal en de hout-staal combinatie. Daarnaast hebben ze ook nog een afdeling restauratie van houten ramen. De professionaliteit en toekomstvisie van dit bedrijf is erg impressionant. Wat vooral opvalt is de automatisering van het hele productieproces en het weinige handwerk dat er nog aan te pas komt. Enkel in de afdeling restauratie zien we nog de traditionele schrijnwerk methodes. In de andere afdelingen is het voornamelijk besturen van CNC-machines. Voor ons is het erg opvallend hoe het bedrijf echt les geeft aan de studenten en heel veel inhoudelijke informatie geeft. De nauwe samenwerking tussen bedrijven en de school zien we ook hier heel erg duidelijk terugkomen. Voor de leerlingen is het meer een lesmoment dan een rondleiding.





Dag 5 Vrijdag 16 december


De laatste dag om het project van de tafels verder af te werken. De klas wordt opnieuw in kleinere teams opgedeeld. Een deel werkt verder aan de productietekeningen voor de CNC. Een ander groepje werkt aan de kostprijs calculatie en een laatste deel aan de flyer voor verkoop. Nadat de productietekeningen klaar zijn, worden de eerste prototypes gemaakt op de CNC. Het groepje dat dinsdag hun prototype machinaal vervaardigde, kwam tijdens de montage op een probleem met de verbindingen. Zij zullen dat eerst verder oplossen. Ondertussen heeft een collega van Henner de objecten op een 3D-printer ontwikkeld aan de hand van dezelfde productietekeningen als voor de CNC. Hierdoor kunnen de leerlingen de haalbaarheid van het project controleren.




































23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page